fbpx

מחלות חסימתיות ודלקתיות של בלוטות הרוק

מחלה דלקתית חסימתית של בלוטות הרוק מתפתחת, בדרך כלל, בעקבות הימצאות אבן או אבנים (סיאלולתיאזיס) במערכת ההפרשה של בלוטות הרוק, היוצרות חסימה מכאנית חלקית או מלאה המתאפיינת בתפיחה של הבלוטה המושפעת (הסבמנדיבולרית ופרוטיס), בעיקר בזמן אכילה או בסמוך לה.

תפיחה זו בד"כ יורדת בהדרגה בקצב התלוי בדרגת החסימה ועשויה להיות מלווה, לעתים, בכאבים מקומיים, הפרשה מוגלתית ועלית חום סיסטמי.

 כיצד נוצרות אבנים בבלוטות הרוק?

האבנים בבלוטות הרוק מורכבות מבסיס אורגני או אינאורגני. על רקע אורגני- הצטברות של גליקופרוטאינים, מוקופוליסכרידים ושאריות תאיות. ועל רקע אנאורגני – הצטברות של קלציום קרבונט וקלציום פוספט.

בד"כ המשקעים האורגניים מהווים את הליבה בעוד הפריפריה היא אנאורגנית. סריקה ע"י מיקרוסקופ אלקטרוני הראתה צורה אובלית של האבן, אשר גרמה לאפשרות של המצאות צורת מתגים בתוך האבן. מחקרים אחרים הצביעו על המצאות דנ"א חיידקי בתוך האבן ,במיוחד streptococcus genus, כנראה מחלל הפה. להבדיל מאבנים בכיס המרה ודרכי השתן, הסיבה האמתית להיווצרות אבנים בתעלות הרוק עדין איננה ידועה.

אבנים בבלוטות הרוק יכולות להיות בודדות או מרובות ובצורות ובגדלים שונים.

 הסיבה להיווצרות האבנים בבלוטות הרוק עדיין אינה ידועה, אך קיימות שתי תאוריות עיקריות, הנפוצות יותר בקרב הקהילה האקדמית, למנגנון האחראי:

1. המצאות הסתיידויות זעירות תוך תאיות ((Intracellular microcaculi שכאשר הן מופרשות למערכת צינורות ההפרשה של הבלוטה, הן מהוות מרכז להסתיידויות מסביבו וכך נוצרת האבן.

2. חיידקים וחומרי פירוק שלהם הנמצאים בחלל הפה חודרים במנגנון הפוך דרך פתח ההפרשה של הצינור לכיוון בלוטת הרוק ומהווים מרכז להסתיידות.

סיאלאנדוסקופיה

השיטה הטובה ביותר לאבחון וטיפול בבעיות במערכת ההפרשה הדוקטאלית ובגוף בלוטות הרוק הגדולות, בשיטה זו ניתן להדגים את הצינור הראשי ואת הצינורות המשניים, הודות לפיתוח מכשור עדין עם יכולות אופטיות גבוהות המאפשר ראיה ישירה של תוכן ומבנה מערכת צינורות ההפרשה של הבלוטה.  

האנדוסקופ  או המשקפת שנמצאת בשימוש בבלוטות הרוק הינו בעל קוטר מזערי (קוטר 0.75מ"מ או 1מ"מ). ישנם שלושה סוגי סיאלואנדוסקופ -אבחנתי, התערבותי ומשולב.

 לצורך סיאלאנדוסקופיה התערבותית יש צורך בהחלפת הכיסוי האבחנתי בכיסוי המכיל תעלת עבודה בעלת קוטר פנימי הנע בין 0.65-1.15 מ"מ, כתלות בגודל המכשור ההתערבותי אותו יש להכניס כגון בלון הרחבה, מלקחיים או סל לשלית האבנים (BASKET).

. היתרונות המרכזיים בסיאלאנדוסקופיה הינם הראיה הישרה של מערכת ההפרשה המאפשרת אבחנה מדויקת וישירה ללא קרינה, וכן היכולת לבצעה במרפאה בהרדמה מקומית פשוטה.

  שיטת האנדוסקופיה מצריכה מיומנות גבוהה וניסיון גדול. ישנם מספר סיבוכים בשיטה זו כגון פגיעה עצבית בעצב הפנים ועצב הלשון, דימום מסיבי, פרפורציה של הצינור ופגיעה ברקמות הסובבות.

הסיאלוסקופיה הינה שיטה רגישה המצריכה עקומת לימוד ארוכה וטומנת בתוכה גם סיבוכים, בעיקר לכירורג אשר אינו מנוסה בשיטה זו. לאחר התמחות והשתלמות ארוכת שניים אנו מביאים טכניקה זו לסוהיר המומחים לצורך רווחת תושבי האזור

במקרים של נפיחויות חוזרות בבלוטות הרוק דרושה אבחנה מדויקת למקור החסימה, שהינה הכרחית לפני החלטה על תוכנית טיפול. בסוהיר המומחים אנו מצוידים בידע ובטכנולוגיה לביצוע טיפול מקיף בכל בעיות בלוטות הרוק

בסוהיר המומחים אנו מצוידים בידע ובטכנולוגיה לטיפול מקים במחלות בלוטות הרוק השטנות .

 לסיכום: הודות להתפתחות המכשור הזעיר פולשני, מתאפשר כיום תהליך הוצאת אבנים  וטיפול במחלות חסימתיות ודלקתיות של בלוטות הרוק תוך שימור הבלוטה ובגישה זעיר פולשנית.

                                                                                                                        ד"ר ליאון ארדקיאן -מומחה פה פנים ולסתות

Share This Post

תשאירו פרטים וצוות המרפאה ישמח לחזור אליכם בהקדם

השימוש בבוטוקס ?

המון שמועות רצות סביב הבוטוקס מאז המצאתו לפני כ-150 שנה בבלגיה. מאז הוא נחשב הפייבוריט של תעשיית היופי, מיליוני אנשים סביב העולם משתמשים בבוטוקס לצורך

Read More »

אשמח לפגוש אתכם במרפאה

התקשרו או השאירו פרטים ונשמח לפגוש אתכם להתייעצות או טיפול

דר ליאון ארדקיאן
Copyright © 2021 | Powered by NGCS